GraphQL explicat per TravelgateX i l’actitud empresarial

Dia 9 i 10 de Maig, membres de TravelgateXDaniel Calle, responsable de «Core»; Hector García, cap d’innovació i un equip de programadors van compartir els seus coneixements sobre GraphQL, creant comunitat, en el marc de #ParcBitInspira.

WorkShop GraphQL 2019 by CORE TeamX

García va explicar a què es dedica TravelgateX. Connecta compradors i venedors de serveis turístics, proporcionant-los APIS que connecten a un sol Hub o concentrador d’oferta i de demanda de serveis turístics proporcionant consultes i reserves en temps real. Si ets un venedor (per exemple un hotel) tens accés a tots els compradors i si ets un comprador (per exemple una agència de viatges) tens accés a tots els venedors que hi ha en el sistema. De fet aquesta empresa facilita la comercialització en temps real a Internet. García també va entrar en el tema del cicle d’adopció de la tecnologia, des que l’adopten els primerencs fins a la majoria tardana. I això s’ha de tenir en compte a l’hora d’escollir o apostar per una tecnologia o una altra. A més, el fet que hi hagi una comunitat darrere una tecnologia dona certa garantia de continuïtat.

Una de les tecnologies, no l’única, per les que ha apostat TravelgateX és GraphQL. A la web de TravelgateX es pot llegir la següent definició: “GraphQL és un llenguatge de consulta per a la vostra API. Va ser dissenyat per primera vegada per Facebook. És una nova forma de tractar i gestionar els models de dades mitjançant API i és especialment útil per desacoblar el client de la lògica del servidor.”

García va matisar que GraphQL i REST són diferents paradigmes, serveixen per coses similars però no exactes.

Per a decidir quina tecnologia adoptar, García va remarcar que és convenient primer realitzar un projecte pilot per veure l’abast i cal tenir en ment, que una tecnologia que va bé a un, pot no funcionar a un altre. Allò important és utilitzar allò que a cada un li va bé.

Una de les coses interessants de la forma d’organitzar el treball a TravelgateX és que les persones no tècniques o les que tracten amb els clients també han de saber de tecnologia. Tenint aquesta premisa en ment aquesta conferència i posterior taller va ser apte per a tots els públics ja que es van fer grups per nivells i per llenguatges de programació. Daniel Calle ho tenia molt present a l’hora d’explicar GraphQL. La xerrada va ser amena i bona d’entrendre per a tots els nivells de coneixement. Aquí podeu descarregar-vos el guió.

Segons Calle  una avantatge de GraphQL és que aporta simplificació, és una forma fàcil per a accedir a l’API. Quan Calle parlava de programació ho feia com si es tractàs de composar una cançó amb termes d’harmonia i ritme. Per exemple, posar els mateixos noms a les coses, fet que pot semblar obvi, però es pot aprofitar per unificar la nomenclatura de permisos. L’harmonia dóna qualitat i consistència. GraphQL indica com s’ha de desenvolupar, és com si et donàs pistes. A més, facilita molt tot el tema de la documentació del que estàs desenvolupant.

Els camins ràpids fan que s’hagi de renunciar a alguna funcionalitat o nomenclatura, al mateix temps les abundants llibreries i revisar els problemes que ja s’ha trobat la comunitat faciliten molt la feina, explica Calle.

La importància de la comunitat

Un altre tema important és la comunitat. Aporta coneixement i Calle i el seu equip ho retornen a la comunitat amb nous avenços. Alliberar a la comunitat requereix temps perquè ha d’estar ben fet i ben documentat. Si bé montar el servidor pot ser tediós, es pot recórrer a la comunitat per tenir ajuda. De fet, la comunitat és uns dels pilars de GraphQL, i a dins TravelgateX ho tenen molt present, també, fomentant comunitats transversals dins l’empresa amb persones de diferents equips. És més, dins l’empresa hi ha una comunitat per a cada tecnologia.

A més, Calle i el seu equip volen obrir la comunitat fora de TravelgateX. Aquest és un dels motius d’organitzar tallers com aquests, fins i tot estan mirant si hi ha interès suficient per montar un MeetUp sobre GraphQL a Mallorca.

El més difícil és la resistència al canvi, sentencia Calle.

L’hora del codi

Pels no iniciats que volen començar a trastejar amb GraphQL cal seguir les següents passes, i en menys de 5 minuts tens un entorn montat per poder començar a programar i a convertir el codi en grafos:

 • Instal.lar Node.js
 • Instal.lar Yarn
 • Copiar això [yarn global add graphql-faker] d’aquí 
 • Obrir cmd i aferrar [yarn global add graphql-faker]
 • Després escriure al cmd [graphql-faker]
 • Copiar al navegador el que et retorni de cmd. Per exemple:
  • http://localhost:9002/editor/
  • http://localhost:9002/graphql
 • I copiant el codi creat a https://apis.guru/graphql-voyager/ et converteix el codi amb grafos o esquemes.

En realitat aquestes senzilles passes per a principiants són per aprendre a pensar com els programadors. El que s’està fent és una espècie de maqueta o “mockup” per a que un emprenedor, cap de projecte o cap de producte pugui expressar les seves idees de quina informació buscar (“queries”) i de com està estructurada i el desenvolupador ho pugui comprendre i després desenvolupar-ho i posar-ho en marxa. En aquest estadi no hem parlat encara d’on sorgiran les fonts de dades.

Pels grups més avançats van a aprendre a desenvolupar permisos i a integrar-ho amb llenguatges de programació com python, go, scala  o java.

L’actitud

Treballen amb ambició, creant xarxa, compartint coneixements i pensar que tot és possible.

Arribes a la web de TravelgateX i llegeixes amb tipografia gegant:

«The global marketplace for the travel trade. A single connection provides your gateway to the largest network of buyers and sellers»
(El mercat global per al comerç de viatges. Una única connexió proporciona la vostra porta d’entrada a la xarxa més gran de compradors i venedors)

Escoltes a Hector García que explica que fa uns mesos va canviar Alemanya per Mallorca per afegir-se al projecte TravelgateX.

Daniel Calle explica que es va unir a TravelgateX perquè li va semblar un projecte molt ambiciós.

Les persones de «Customer Care» de TravelgateX formades en filologia anglesa, comerç internacional, protocol, dret, assisteixen als tallers de GraphQL per empapar-se i entendre la tecnologia per a poder cuidar millor els seus clients.

L’organització fomenta de forma formal les comunitats de pràctiques entre persones de diferents equips i per a cada tecnologia per a que tothom aprengui mentre treballa.

Els treballadors inverteixen temps per documentar i publicar el que estan fent i compartir els seus coneixements de forma física i altruista (afegint el reconeixement i la bona reputació) amb qui li pugui interessar aprendre un poc més.

Reuneixen a Mallorca jugadors de primer nivell (Expedia, Alibaba, Google,..) del món mundial a l’esdeveniment Con-x.

Expliquen sense pèls a la llengua i obertament la seva estratègia de comunicació i com donen a conèixer de forma comprensible els seus productes tecnològics als seus clients, mitjans de comunicacio i líders d’opinió.

Realment vist així és una empresa de manual de la societat de la informació i que aplica les tesis de The Cluetrain Manifesto.

Quant a Dr.TIC

Servei d'assessorament tecnològic per a empreses que volen obtenir una visió general del grau d'ús de les TIC al seu negoci i millorar la seva salut TIC.
Aquesta entrada ha estat publicada en Notícies, VocacionesTIC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Spam protection by WP Captcha-Free