Entrevista TenTIC: Tomeu Guiscafré, Bitaqua

Avui entrevistam Tomeu Guiscafré, co-fundador de les empreses Bitgrup i Bitaqua, ubicades al Viver d’empreses d’Artà. Natural del municipi on té les seves empreses, de 31 anys i amb estudis d’informàtica. Emprenedor com a model de vida i aprenent dia a dia. Després d’acabar els estudis d’informàtica i treballar 2 anys per altres empreses a Mallorca i Finlàndia, amb 24 anys va començar el seu primer projecte, Bitgrup, juntament amb el seu soci Juan Font, enginyer en telecomunicacions. Bitgrup desenvolupa projectes tecnològics (desenvolupament de software, enginyeria en telecomunicacions…) enfocats a empreses (hotels, administració pública, indústria, etc…) apostant cada cop més per les solucions smart. Mentre que Bitaqua és una plataforma IoT (tant software com hardware) per a la gestió i monitorització de l’aigua. Aquesta solució, destinada a empreses i gestores d’aigües, tant públiques com privades, permet la telelectura dels comptadors sense la presència humana, estalviant recursos i millorant el servei.

Tomeu Guiscafré

Sou els desenvolupadors del programa informàtic que convertirà Artà en el primer municipi balear a instal·lar comptadors d’aigua telemàtics a través de la tecnologia Sigfox, un dels projectes de telelectura més grans d’Espanya: ens podeu explicar de manera senzilla en què consisteix aquesta tecnologia i la monitorització de l’aigua a través de sensors i quins són els seus avantatges? Serà aquesta la tecnologia de les smartcities? 

Som l’empresa que ha desenvolupat tot el projecte de telelectura de comptadors al municipi d’Artà. Vàrem començar a instal·lar-los l’any 2016 i en acabar l’any 2018 n’hi haurà 4.000, el 100% dels comptadors del municipi ja seran de telelectura.
Artà tenia un problema de pèrdua d’aigua i hi havia aigua que no es comptabilitzava, per això s’havia de cercar una solució. Vàrem optar per crear una tecnologia que ens ajudés a recopilar dades per analitzar quin era l’estat actual de la xarxa i per detectar fuites a un temps molt més reduït del que es feia abans.
Amb la telelectura dels comptadors sabem cada dia el consum horari de tots els comptadors, i per tant l’aigua que s’extreu dels pous, l’aigua que entra als dipòsits, la que surt dels dipòsits i l’aigua que es consumeix dins el municipi.
Amb unes fórmules matemàtiques molt senzilles ja sabem l’aigua que es perd dins la xarxa de distribució i amb uns algoritmes informàtics sabem si un habitatge té o no una fuita. Tota aquesta informació la tenim actualitzada diàriament.
Abans de la telelectura aquesta informació no es tenia exacte i es tenia un pic cada 2 mesos. Per tant, la tecnologia ens ha ajudat a reduir el temps de detecció de fuites d’una forma prou important.
Aquest projecte està compost per 3 elements: hardware, software i comunicacions. Tal com bé esmentes, la xarxa de comunicacions emprada per aquest projecte ha estat Sigfox. Sigfox és una xarxa de comunicacions LPWAN (xarxa local de baix consum) pensada i dissenyada per a desenvolupar projectes IoT (Internet de les coses) i smartcities, ja que els dispositius que utilitzen les LPWAN tenen un baix consum de bateria i un baix cost.

Anem a aprofundir una mica més per conèixer-ne millor els detalls. Quin tipus de hardware i software necessita aquest projecte? Sabem que vosaltres vos encarregau del software. On comprau el hardware i qui l’instal.la? Quina vida útil té aquest hardware? 

Per a la telelectura de comptadors d’aigua es necessita un emissor Sigfox per instal·lar als comptadors. Aquests emissors Sigfox ens ho proporciona el nostre partner Conthidra, empresa fabricant de components de xarxa d’aigua.
La vida útil de les bateries dels emissors son de 8 anys, que és la vida útil d’un comptador d’aigua.

Quin tipus de perfils professionals necessitau per implantar aquest projecte en un poble com Artà? I quant de temps necessitau per a la seva implantació? 

Els perfils professionals que cercam son enginyers informàtics i enginyers en telecomunicacions. Per desenvolupar tot el projecte hem estat 2 anys, entre investigació i el posterior desenvolupament.

Qui revisa el quadre de comandament que creau? Cada quant temps? O es disparen alarmes quan alguna cosa no va bé? 

El quadre de comandament el revisa l’empresa encarregada de gestionar l’aigua del municipi.
Les alarmes es disparen dins el propi software Bitaqua, a l’aplicació mòbil que duen els tècnics encarregats de la gestió i via correu electrònic.

Estau fent projectes pilot per altres llocs de Balears i d’Espanya, però a més d’Ajuntaments, això també es podrà extrapolar al sector turístic: als hotels, camps de golf, per exemple? 

Si, no només ho estam implementant a Artà. Actualment tenim projectes a Campos, Es Mercadal, Cádiz, Capdepera…etc…
Aquesta tecnologia també l’apliquem a altres sectors com el turístic per poder gestionar d’una forma molt més eficient l’ús de l’aigua dins un recinte hoteler, camp de golf, etc.

Els algoritmes d’estimació poden contabilitzar i predir pèrdues, consums i rendiments, entre altres. La vostra eina permet també la tarificació per discriminació horària, campanyes de conscienciació enviant missatges personalitzats als usuaris orientats a l’optimització del consum, etc… En un territori insular on controlar el consum de l’aigua és tan important, esdevindran una necessitat els comptadors telemàtics? Això farà possible en un futur que el contribuent mateix podrà controlar telemàticament el seu consum? 

Com bé dius estem a un territori insular on els recursos naturals son molt escassos i és de vital importància poder gestionar d’una forma eficient el seu consum. No tenc cap dubte que els pròxims anys tots els recursos naturals que es consumeixin hauran d’estar gestionats a través de la tecnologia per poder tenir un creixement de la població sostenible.
A dia d’avui, els consumidors tenen una aplicació mòbil on poden veure els seus consums diaris d’aigua i rebre alertes quan estan a punt d’arribar a segons quins consums per tal que moderin el seu ús.

Altres projectes/solucions smart/IoT en què estau treballant o teniu previst desenvolupar? 

A dia d’avui estam centrats en solucions IoT relacionades amb l’aigua. Apart de la telelectura també tenim solucions integrals per a la monitorització de la xarxa de distribució de l’aigua, composta per sensors a temps real de nivell d’aigua dels pous i dels dipòsits, sensors de pressió de les canonades per on és distribuïda l’aigua, sensors de pH, etc.

Quin tipus de sensors necessitau per dur a terme els vostres projectes? Ens podríeu donar una orientació/estimació sobre el que podrien costar?

Pel que fa al tipus de sensors ja queda respost a la pregunta anterior. En quant a costos, depèn de molts de factors.

Un dels perills de l’IoT són els ciberatacs, com afrontau la ciberseguretat a les vostres solucions? 

Si, els ciberatacs son uns dels perills més importants al qual hem de fer front. Totes les dades que tractam van encriptades i disposam de sistemes de seguretat tant hardware com software.

La tecnologia ja hi és (sensors, IoT, IA). Però si a Balears volem convertir-nos en una autèntica smart destination i ser sostenibles, faran falta més empreses com la vostra per desenvolupar solucions per millorar els problemes de trànsit, mobilitat, aparcament, qualitat de l’aire, abastiment d’aigua, control d’energia, etc…? Creus que serà fàcil trobar perfils tecnològics que puguin desenvolupar aquest tipus de solucions? En el vostre cas, teniu problemes per trobar-ne? 

Estam contents que ens formuleu aquesta pregunta. Trobar aquests perfils professionals és el problema numero 1 per poder ser un lloc punter pel que fa a la creació d’empreses i projectes d’aquestes característiques. Falten molts de professionals amb un perfil tècnic, i creiem que és un punt on s’haurà de treballar més des de l’administració pública si realment volem potenciar la creació d’empreses de perfil tecnològic i canviar el model productiu d’aquestes illes.

Tots aquests temes suposen un nínxol de mercat per moltes empreses TIC/startups. Quins coneixements tecnològics consideres imprescindibles per qui vulgui treballar en el vostre sector especialitzant-se en projectes IoT i smart? I per estar al dia? 

Treballam en un sector on les tendències i les tecnologies canvien molt ràpid. Cada 5 anys aproximadament la tecnologia varia i surten noves oportunitats de negoci. El perfil professional ha de ser d’una persona amb una base de coneixement en programació informàtica, electrònica o telecomunicacions amb capacitat per reinventar-se i adquirir nous coneixements de forma ràpida. A dia d’avui, i en el nostre sector especialment, no ens serveixen perfils professionals que no sàpiguen estar al dia i saber-se reinventar. S’ha de llegir notícies, blogs i llibres diàriament sobre la matèria i aprendre de les persones punteres a nivell global.

Ens pots explicar en què consisteix la vostra feina, com vau començar i com us vau especialitzar passant de Bitgrup a Bitaqua? Sou una PIME, ubicats a la Part Forana d’una illa, no degué ser fàcil, com encoratjaríeu altres emprenedors/start ups? 

Bitgrup va néixer amb la finalitat de desenvolupar projectes tecnològics a l’any 2011. Al seu inici, pràcticament no es parlava de IoT i no era una opció real de negoci. A mesura que els anys varen anar passant i vàrem anar agafant experiència en el desenvolupament de projectes tecnològics vàrem poder fer un replantejament de l’empresa i especialitzar-nos amb projectes IoT i SmartCity. A dia d’avui és importantíssim especialitzar-se per poder ser més competitius a nivell nacional i també internacional.
Estam ubicats a un viver d’empreses tecnològiques a Artà, en un entorn tranquil i privilegiat. Estar a Palma o a la part forana a Mallorca no hi ha molta diferència, de punta a punta de l’illa hi ha una hora de cotxe com a màxim. Estam en una ciutat-illa.
Emprendre està de moda, i pel meu gust una mica massa mitificat. És dur, té coses molt negatives i molts de riscos. Si tens una personalitat que puguis assumir tots aquests punts negatius, val molt la pena començar un projecte i veure’l créixer dia a dia.

Ens pots recomanar un llibre i una pel·lícula que t’hagin inspirat en la teva feina? 

El darrer llibre que he llegit i m’ha servit d’inspiració és La cuarta revolución industrial de Klaus Schwab, i la pel·lícula, Steve Jobs.

Quant a Dr.TIC

Servei d'assessorament tecnològic per a empreses que volen obtenir una visió general del grau d'ús de les TIC al seu negoci i millorar la seva salut TIC.
Aquesta entrada s'ha publicat en Big Data, Dr. TIC, Entrevistes, Intel·ligència artificial, Internet de les coses, Notícies, Smartcities, TenTIC i s'ha etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Spam protection by WP Captcha-Free