On són els que ens segueixen a Twitter? L’anàlisi de dades a l’abast de les pimes.

On són els que ens segueixen a Twitter i per a què ens pot servir saber-ho?

Som a l’era de les dades, de l’analítica. Molta gent parla de “Big Data”, abans parlaven d’intel·ligència de negoci, de Data Mining, també és interessant el concepte “Small Data”, … Quan preguntam als nostres experts en Big Data ens agrada demanar-los sobre quines variables analitzen i quin ús fan d’aquestes dades, a més de saber quina tecnologia empren.

Preguntem a experts, perquè nosaltres no ho som, només divulguem, i la millor manera és que siguin els qui tracten dia a dia aquests temes, com el de l’anàlisi de dades, que ens expliquin. No obstant això, ens dóna la sensació que totes aquestes pràctiques tan especialitzades es troben fora del nostre abast. Però no és així. Gràcies a alguns cursos, a la xarxa i als contactes podem començar a fer-nos preguntes i obtenir respostes, i moltes vegades amb programes gratuïts. Aprenent.

Veient el dèficit de programadors i d’analistes de dades que apunta el mercat laboral ens qüestionem si qualsevol persona, sense ser un expert, pot començar a analitzar dades, i si les pimes poden analitzar dades; i pensem que sí. L’important és fer-se preguntes, buscar les fonts (o en les nostres dades) i començar a experimentar, i si no arribem, doncs intentam preguntar als que saben, però almenys ja sabrem què demanar. I si no, buscarem algú que sàpiga fer alguna cosa concreta, exactament que faci el que volem analitzar. A continuació exposem només un exemple:

La pregunta: On estan ubicats els nostres seguidors de Twitter?

I… Per què ens feim aquesta pregunta? Per a què ens pot servir?

  • Volem organitzar un esdeveniment fora de la nostra ciutat: trobar una zona on tinguem més seguidors i puguem tenir més interès.
  • Volem contactar amb un possible soci estratègic en un altre país: buscar qui està ubicat en aquesta zona concreta per posar-nos en contacte directe amb ells.
  • Volem planificar una campanya de publicitat: pot interessar crear fidelitat o dissonància cognitiva on tenim més seguidors, o per contra, crear interès per captar nous clients on tenim menys seguidors.
  • Necessitem trobar quins són els seguidors que tenim que tenen més seguidors per convidar-los a un edeveniment.
  • Volem analitzar quins són els seguidors de la nostra competència, saber la seva ubicació, per decidir si ataquem els seus mercats, o per contra, apostem per nous mercats.

Sense ser programadors, assistint a un curs d’introducció a R o seguint-lo a través d’un MOOC, descubrint TwitterR i cercant a la xarxa fins a descubrir R-Bloggers, vam donar amb la fórmula per mapejar primer amb R-Studio i després amb Fusion Tables els nostres seguidors de Twitter, i així poder respondre a totes aqueste preguntes. 

Aquí teniu el procés i el resultat final: el mapa amb la ubicación dels seguidors de Dr. TIC a dia 31 d’Agost de 2016.

Proceso de análisis de Seguidores del Dr. TIC con R y TwitterR
Procés d’anàlisi de seguidors del Dr. TIC amb R i TwitterR
Mapa de seguidores de Dr. TIC creado con Google Fusion Tables (31 agosto 2016)
Mapa de seguidors de Dr. TIC creat amb Google Fusion Tables (31 agost 2016)

Les passes a realitzar per aconseguir el vostre mapa són les següents:

Fins aquí arribam. Ens hauria agradat analitzar més coses, com per exemple, crear un full de càlcul amb les dades de tots els membres d’una llista, o saber quins són els noms de les llistes als quals estan classificats els nostres seguidors, però encara no en sabem. Haurem de seguir investigant, aprenent i preguntant.

 

 

 

 

 

Quant a Dr.TIC

Servei d'assessorament tecnològic per a empreses que volen obtenir una visió general del grau d'ús de les TIC al seu negoci i millorar la seva salut TIC.
Aquesta entrada ha estat publicada en Big Data, TenTIC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Spam protection by WP Captcha-Free